1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Ramazan’da Online Market Patlaması: Alışveriş Alışkanlıkları Değişti

Ramazan’da Online Market Patlaması: Alışveriş Alışkanlıkları Değişti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Ramazan’da Online Market Patlaması: Alışveriş Alışkanlıkları Değişti

Ramazan ayının manevi atmosferi ve yoğun hazırlık telaşı, tüketicilerin alışveriş tercihlerinde önemli değişikliklere yol açtı. Özellikle son yıllarda ivme kazanan online market uygulamaları, iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez tedarik noktası haline geldi. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı verilere göre, online kartlı harcamalarda market alışverişlerinin de dahil olduğu kategorideki aylık harcama tutarı, Ramazan ayına denk gelen dönemde 2024 yılında 35 milyar TL’yi aştı.

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi: Sebze ve Meyve Tüketimi Arttı

Büyük market alışverişlerini pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlayan GetirBüyük, Ramazan dönemindeki kullanıcı siparişlerini analiz ederek ilginç tüketim trendlerini ortaya koydu. 2024 Ramazan ayında GetirBüyük kullanıcılarının alışveriş alışkanlıklarına bakıldığında, meyve ve sebze kategorisi %11’lik bir artışla en çok tercih edilen kategori oldu. Temel gıda ürünleri %9’luk artışla ikinci sırayı alırken, et ürünleri %6’lık artışla üçüncü sırada yer aldı.

Ramazan Sofrası

Ramazan Pidesi: Her 10 Sepetten Birinde

GetirBüyük’ün verilerine göre, Ramazan sofralarının olmazsa olmazı Ramazan pidesi, her 10 sipariş sepetinden birinde yerini aldı. Hazır çorba tüketimi de bu dönemde dikkat çekici bir artış gösterdi. Tüketimi 10 kat artan hazır çorba siparişlerinde, kullanıcılar en çok tavuklu şehriyeli çorbayı tercih ederken, et suyuna asma yapraklı çorba ikinci sırada yer aldı.

Çay Tüketimi 10 Kat Arttı: İftardan Önce Yoğun Talep

GetirBüyük kullanıcılarının sipariş tercihleri, Ramazan ayında iftar saatinden 4 saat öncesinde yoğunlaşıyor. Temel gıda tercihlerinde salça %22, bakliyat %17, un %13, tereyağı %16 ve baharat %34 oranında artış gösterdi. Hurma siparişleri 4 katına çıkarken, iftariyeliklerin yıldızı pastırma satışları ise tam 11 kat arttı. Geleneksel Ramazan tatlıları güllaç ve kadayıf da yoğun ilgi görürken, çaysız olmaz diyenlerin tercihiyle çay siparişleri 10 kat arttı. Ramazan’ın son haftası başlayan bayram hazırlıklarında ise en çok kolonya tercih edildi. Drajeler ve şekerler de Ramazan’ın son günlerinde en çok sipariş edilen ürünler arasında yer aldı.

Ramazan Alışverişi

GetirBüyük’ten %25 Büyüme Hedefi

Türkiye genelinde 47 ilde, 5 binden fazla ürünü uygun fiyatlarla ve kolayca kullanıcılara ulaştırdıklarını belirten Getir Market Genel Müdürü Elif Çar, “GetirBüyük ile son dört yılda 50 kat büyüyerek toplamda 81 milyon sipariş adedine ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Online market pazar payının sürekli arttığı ülkemizde, meyve ve sebze kategorisinde 44 kat, temel gıda kategorisinde 40 kat, ev ve yaşam kategorisinde ise 50 kat büyüme kaydettik. Bu yıl GetirBüyük’te, inovasyona dayalı kusursuz müşteri deneyimi ve uygun fiyat stratejimiz ile %25 büyüme hedefliyoruz. Kullanıcılarımıza özel avantajlar sunmaya devam edeceğiz. 2025 Ramazan döneminde yaklaşık 300 milyon TL’lik kampanya ile kullanıcılarımızın yanında olacağız” şeklinde konuştu.

Siparişler Hızla Kapıda: Zamandan ve Emekten Tasarruf

GetirBüyük ile kullanıcıların alışveriş yapmanın en hızlı ve hesaplı yolunu deneyimlediklerini vurgulayan Elif Çar, “Kullanıcılarımız, online olarak tüm ürünleri detaylıca inceleyip karşılaştırma yapabiliyor. Tüm ihtiyaçlarını evlerinden çıkmadan, park yeri arama derdi olmadan ve satın aldıklarını taşımak zorunda kalmadan, ortalama 30-45 dakika içerisinde teslim alabiliyorlar. Ayrıca, randevulu teslimat hizmetimiz sayesinde siparişlerini kendi istedikleri zamana göre planlayabiliyorlar” dedi.

Meyve ve Sebzeler Özenle Seçiliyor: Uzman Manavlar Görevde

Elif Çar, online market alışverişinde meyve sebze konusunda yaşanan çekincelere değinerek, “Birçok kullanıcı, online alışverişin görerek seçmekle aynı olamayacağını düşünüyor. Bu endişeleri ortadan kaldırmak için geçtiğimiz yıl mağaza kadromuza manavlarımızı dahil ettik. GetirBüyük’te meyve ve sebzeler, uzman manavlar tarafından özenle seçiliyor, ürünlerin kalitesi ve tazeliği sürekli olarak kontrol ediliyor. Kadın istihdamına verdiğimiz önemle manavlarımızın yaklaşık %20’si kadınlardan oluşuyor. Meyve ve sebzeler, yerel üreticiden özenle seçilerek Antalya’daki meyve & sebze platformumuzda toplanıyor ve kalitesini koruyabilmek için mağazalarımızda özel olarak tasarlanmış +8 derece soğuk odalarda muhafaza ediliyor” ifadelerini kullandı.


Ramazan’da Online Market Patlaması: Alışveriş Alışkanlıkları Değişti
Yorum Yap